Droogijs reinigen

Droogijs reinigen, ook wel droogijs stralen genoemd, is een effectieve en milieuvriendelijke manier van schoonmaken en heeft verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele manier van schoonmaken. Droogijs reiniging beschadigd het te reinigen oppervlak niet, door de niet-schurende werking. Daarnaast is demontage van vervuilde motoren of machines veelal niet nodig.

Met droogijs stralen kan moeiteloos lijm, was, bind- en scheidingsmiddelen, siliconen- en rubberresten, verven en lakken, inkt of graffiti worden verwijderd. In principe lijkt de reinigingsmethode met droogijs erg op zandstralen. Als straalmiddel worden droogijskorrels gebruikt, die zodra ze het te reinigen oppervlak raken, direct sublimeren en als CO2-gas in de atmosfeer terugkeren. Zodoende blijven er geen resten van het straalmiddel achter. In de Ice Blaster van Kärcher® worden de korrels in een luchtdrukstraal gedoseerd en – versneld tot meer dan 150 m/s – via een spuitslang met pistool en straalpijp op het te reinigen materiaal gespoten. Olie en vetten, teer, bitumen, vastgetrapte kauwgum en vele andere verontreinigingen worden van de meest uiteenlopende oppervlakken zonder achterblijvende resten verwijderd.

De reinigende werking van droogijs stralen is een combinatie van drie principes:

1. Inslag
De inslag is een combinatie van de persluchtstroom die de droogijspellets versnellen en de grote van de straalnozzle, waardoor kinetische energie omgezet wordt in reinigingskracht.

2. Thermoshock
Door het verschil in temperatuur tussen het droogijs en het te reinigen oppervlak ontstaan er scheurtjes in de te verwijderen laag. Hierdoor springt de vervuiling los van de oppervlakte.

3. Micro-Explosie
Door de overdracht van de koude (-79 graden) droogijspellets op het relatief warm te reinigen oppervlak verandert het vaste koolzuur razendsnel naar de gasvorm. Het volume wordt ongeveer 700 maal groter dan het droogijsdeeltje. Hierdoor ontstaat een liftende werking, waardoor het inmiddels loszittende vuil door de persluchtstroom wordt afgevoerd.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van droogijs reiniging in uw specifieke situatiatie? We bespreken graag de mogelijkheden!

Wilt u binnen uw organisatie uw auto- of oldtimer onderdelen reinigen zonder demontage? Met droogijs stralen en stoomreiniging is dit mogelijk! De veel toegepaste reinigingsmethoden zijn zeer geschikt om vuil in hoeken en andere moeilijk bereikbare oppervlakken te reinigen zonder het te reinigen oppervlak te beschadigen. De te reinigen oppervlak is daarnaast snel droog en klaar voor gebruik in enkele seconden! Kortom, het biedt vele voordelen.

Wilt u meer lezen over de mogelijkheden van droogijs reinigen of droogijs stralen? Bekijk dan een het artikel op Wikipedia of op de website van Kärcher

Shares
Shares